Dzis natchnela mnie mysl, by wyrazic co drzemie we mnie, a szczegolnie jakie pomysly przebiegaja po mojej glowie a moze przelatuja?!

Wednesday 14 November 2012

SALATKA Z GRILLOWANYCH FIG, ORZESZKOW PEKANOWYCH I SERA HALLOUMII



Dzisiaj przekaskowo, lekko i bardzo smacznie z roznych stron swiata.


Skladniki:
200 gr sera haloumii, pokrojonego w plastry
9 swiezych fig, przekrojonych na pol
150 gr salaty rukoli
50 gr orzeszkow pekanowca, lekko przepolowionych

Sos
3 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki pasty Harissa (ja pierwszy raz dalm 1, ale poznije juz dodawalm 2)
1 lyzeczke swiezych lisci kolendry

Rozgrzac patelnie grillowa na bardzo goraco, podsmazyc ser halloumii przez pare minut, z kazdej strony az bedzie zlocisty, zdjac z patelni i trzymac w cieple.
Posmarowac figi oliwa i polozyc na patelni przekrojona strona, smazyc przez 2-3 minuty, zdjac ostrozniw.
Pomieszac wszystkie skladniki na sos i przyprowic do saku, ja juz nie dodawalam soli ani piprzu bo uwazalam ze juz jest wcae nie potrzebne.
Ulozys rukole na talerzach, przykryc serem haloumii i figami, pokruszyc orzeszki i pokropic sosem.
Szybkie, bardzo efektowne i a porzy tym bardzo smaczneJ

Pierwszy raz robilam w podwojny sposob, figi w piekarniku na grillu a ser smazylam na normalnej patelni, kolejny raz na dwoch patelniach, zeby mozna bylo podac jeszcze cieple, ale zimne tez jest smaczne, ja tylko wczesniej troszeczke skarmelizowalam orzeszki pekanowe na patelni, zeby wydobyc z nich slodych i ta chrupkosc w czasie jedzenia.

Poczestuj sie!

No comments:

Post a Comment