Dzis natchnela mnie mysl, by wyrazic co drzemie we mnie, a szczegolnie jakie pomysly przebiegaja po mojej glowie a moze przelatuja?!

Sunday 4 December 2011

Pilaf z wedzonej makrelii

Dzisiaj dodaje cos co u nas w domu czesto gosci na naszym stole. Moja 2 letnia coreczka bardzo lubi ta potrawe, az czasami jestem zdziwiona, ze nie przeszkadza jej ostrosc papryczek chilli, ale wiem ze bardzo lubi ryby i ryz a to jest polaczenie, ktore jest szybkie, smaczne i zawsze wychodzi. 
Troche sie martwie o przyprawe Garam Masale, bo jest niezbedna do tego przepisu, ale kolezanka probowala z innymi i tez bylo smaczne. Radze poszukac, bo czesto z niej korzystam, szczegolnie w kuchni indyjskiej.
Przepis podaje na jakies 3 niezbyt glodne osoby, na wieksza liczbe osob prosze zwiekszyc skladniki. Nastepnego dnia po podgrzaniu w mikrofalowce tez jest bardzo dobre, tytlko u nas nigdy nie zostaje na drugi dzien :(.
Zycze smacznego.


Skladniki:
  • 40 gr masla
  • 2 lyzeczki garam masala (to jest taka indyjska przyprawa, miesznka paru roznych przypraw, cynamonu, kardamonu, kolendry, kminku, pieprzu mam nadzieje ze juz jest w Polsce do dostania)
  • 250 gr ryzu, najlepiej basmanti
  • 1 lisc laurowy
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 2 papryczki chilli
  • kawalek ok 3 cm swiezego startego imbiru
  • sol i pieprz do smaku
  • 375 ml bulionu z kurczaka moze byc z kostki
  • 250-300 gr wedzonej makreli calej
  • 2 ugotowane na twardo jajka, starte na tarce albo drobno posiekane
  • szczypiorek jeden maly peczek
  • swieza kolendra albo pietruszka
  • sok z cytryny do podania


1.          Rozgrzac piekarnik do 180stopni.
2.          Rozpuscic maslo w zaroodpornym naczyniu albo w garnku, ktory bedzie mozna wstawic pozniej do piekarnika, dodac garam masale i delikatnie podsmazyc przez chwile, dodac ryz i mieszac chwile zeby dokladnie obtoczyl sie w masle.
3.          Dodac lisc laurowy, skore cytrynowa, pokrojone papryczki chilli ( jezeli nie lubisz zbytnio pikatnego wyjmij nasionka, ja dodaje szczypte syszonej), imbir, sol i pieprz. Wlej bulion i pozwol sie wszystkiemu zagotowac, poloz rybe na wierzchu. Przykryj i postaw do piekarnika na jakies 20-25 minut.
4.          Wyjmij z piekarnika, odstaw na jakies 5-7 minut, to wazne zeby bulion wchlona sie do konca a ryz ugotowal.
5.          Otworz garnek, wyjmij rybe, dodaj posiekany szczypiorek i jajka oraz kolendre, przemieszaj przy uzyciu widelca przy okazji delikatnie rozdzielajac ryz. Zdejmij skore z ryby, wyjmij osci i podziel na kawalki, dorzuc do garnka i jeszcze delikatnie przemieszaj. Przykryj i zosatw na jakies 5-10 minut, dobrze jest na koniec przykryc sciereczka i pokrywka to dodatkowo wyciagnie pozostala wilgoc.
6.          Podawac natychmiast, skropione sokiem z cytryny.

No comments:

Post a Comment