Dzis natchnela mnie mysl, by wyrazic co drzemie we mnie, a szczegolnie jakie pomysly przebiegaja po mojej glowie a moze przelatuja?!

Monday 28 November 2011

TORT SACHER

Kochani!
Zaczynam od czegos luksusowego, choc wyglada na cos trudnego to wcale takie nie jest.Ciasto jest latwe do wykonania na koncu tylko troche zabawy w nasaczanie, smarowanie i pisanie, ale efekt jest powalajacy.
Jezeli chcesz na kims zrobic wrazenie, albo poprostu sie pochwalic swoimi zdolnosciami kulinarnymi zaryzykuj.
Ja przygotowalam tort na nasze przyjecie Halloweenowe, Mamuskom i dziecieom bardzo smakowal.

Skladniki na ciasto:
·       140 gr ciemnej czekolady (wcale nie musi byc wysokogatunkowa, np powyzej 75% cacao)
·       140 gr miekkiego masla,
·       115 gr cukru
·       1 cukier wanikiliowy albo 1/2 lyzeczki zapachu waniliowego
·       5 jajek oddzielonych na zoltka i bialka
·       85 gr zmielonych migdalow,
·       55 gr przesianej maki.
·        
Skladniki na polewe
·       6 lyzek  drzemy morelowego, moze byc mirabelkowy chodzi o to zeby byl kwaskowaty.
·       140 gr ciemnej czekolady
·       200 ml smietany kremowki
·       25 gr mlecznej czekolady.

Przygotowanie:
1.    Nagrzac piekarnik na 180 st, natluscic tortownice, albo wylozyc papierem do pieczenia, tortownica o srednicy 23 cm.
2.    Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej, nastepnie ostudzic.
Ubic na bialo cukier z maslem, dodawac schlodzona czekolade, wanilie, zoltka a na koniec zmielone migdaly i make. Ciasto bedzie  geste.
3.    Ubic na sztywno Przy pomieszaniiu czegos gestego z rzadszym, wpierw dodaje jakies 1/3 bialek i rozmieszam dosc intensywnie, zeby zlamac ta gestosc, dopiero kolejne czesci wkladam powoli i delikatnie mieszam.
4.    Piec ok 45- -50 min. Odstawic do ostygniecia, po paru minutach, wyjac z torotwnicy i odwrocic do gory nogami( dol zawsze jest gladszy i rowniejszy).
5.    Dzem podgrzac na lekkim ogniu, jezeli bardzo gesty dodac lyzke wody, przetrzec przez sito, zeby byl gladki. Delikatnie smarowac ciasto  z kazdej strony, najlepiej to robic kiedy sie ma cos do roboty w kuchni i odstawic w chlodne miejsce do zastygniecia.
6.    Do zrobienia polewy, reszte czeloady polamac na kawalki, w garnuszku podgrzac smietane do momentu kiedy jest goraca ale jeszcze sie nie gotuje,zestawic z ognia i dodac kawalki czekolady, mieszac do momentu kiedy czekolada sie rozpusci, odstawic do ostygniecia, prosze od czasu do czasu sprawdzic czy nie robi sie za geste zeby polac na ciasto. Czekolade polac na srodek ciast i powoli rozsmarowac na calej powierzchni oraz  po bokach. Odstawic do zastygniecia.
7.    Ostatnia czesc dekoracji, rozpuscic mleczna czekolade, z papieru zrobic trabke i wlac rozpuszczona melczna czekolade. Na zastygnietym torcie napicac SACHER I juz!
Tort zrobiony, zycze smacznego!

No comments:

Post a Comment