Dzis natchnela mnie mysl, by wyrazic co drzemie we mnie, a szczegolnie jakie pomysly przebiegaja po mojej glowie a moze przelatuja?!

Wednesday 2 January 2013

POSWIATECZNIE CD

Ten przepis znalazlam jakies 3 lata temu na onecie, wybaczcie, ale nie powiem skad on pochodzi.  W kazdym razie dziekuje bo bardzo sie sprawdza i bardzo go lubie, w sumei tylko pieke w swieta cos na wzor makowca, ale ze moj piekatnik nie jest rewelacyjny( juz raz probowalam i makowiec wyszedl mi surowy w srodku a na zawnatrz spalony, zrezygnowalam z ciast drozdzowych za to czesto pieke babki, bo u nas w domu bardizej przyjazdne sa babki niz ciasta z kremem:)



Szybki makowiec
Składniki
4 jaja
2,5 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szklanka cukru
kostka masła (200 g)
cukier wanilowy
puszka maku Bakalland

Polewa:
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szkl. śmietanki kremówki
kieliszek koniaku lub rumu
garść posiekanych, róznych orzechów

 Etapy przygotowania
  1. Jaja z cukrem utrzeć robotem, aż będą super puszyste, dodać masło (nie rozpuszczone, ale w całości) wyrobić mikserem, dodać mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, jeżeli się lubi, to można dodać olejek zapachowy. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek
  2. Ciasto wyłożyć na blachę i ułożyć na nim mak. Posypać cukrem waniliowym . Piec w temp. 180-185 st. przez 50-60 min. Brzegi ciasta powinny być rumiane. NIE PIEC PRZY FUNKCJI TERMOOBIEGU !!! Normalnie, góra - dół.
  3. Polewa: Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuszczać na małym ogniu. Gdy już będzie lejąca, zdjąć, wymieszać z alkoholem, polać na ostygnięte ciasto i posypać orzechami.
  4.  Odstawić ciasto w chłodne miejsce na godzinę, aby czekolada zastygła
Poczestuj sie!

No comments:

Post a Comment