Dzis natchnela mnie mysl, by wyrazic co drzemie we mnie, a szczegolnie jakie pomysly przebiegaja po mojej glowie a moze przelatuja?!

Saturday 24 March 2012

Losos z krewetkami po chinsk



2 kawalki lososia
150 g gotowanych krewetek
2 czerwone papryki
1 marchewka
1 por
1 cukinia
garsc mrozonego zielonego groszku
2 zabki czosnku
1papryczka chilli
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego

makaron spaghetii

Sos do marynaty lososia
2 lyzki sosu sojowego
sok z polowy cytryny
pol lyzki brazowego cukru
Lososia zamrynowac i odstawic na pare godzin, albo na czas przygotowania i krojenia reszty skladnikow.

Sos:
Pokrojona drobno papryczka chilli, lyzeczka koncentratu pomidorowego, lyzeczka sosu rybnego i 2 lyzki sosu sojowego.

Warzywa pokroic  w paski, czosnek rozgniesc, makaron ugotowac z lyzka oleju sezamowego i odstawic.
Losocia usmazyc albo upiec co kto woli na oddzielnej patelni.

W woku rozgrzac lyzke oliwy, dodac czosnek, marchewke i odrobine przesmazyc, pozniej dodawac kolejne warzywa, podlac woda ok 1 szklanki albo bulionem, zamknac i poddusic jakies 5 min. Dodac wczesniej przygotowany sos, wrzucic ugotowany makaron i krewetki, jezeli sosa jest za wodnisty mozna dodac, lyzeczke maki kukurydzianej albo zimniacznej rozmieszanej w 2 lyzkach zimnej wody, chociaz przy makaronie to wcale nie jest konieczne, bo on sam nada gestoc i zawiesistoc dla tej potrawy. Dodac polamanego na czastki lososia.
Podawac posypane szczypiorkiem albo zielona kolendra.
Smacznego

No comments:

Post a Comment